Speranta Nemuritoare

AN ELVEN STORY

O mica introducere in lumea lui Tolkien November 16, 2009


La inceput a fost Eru, sau Iluvatar, zeul suprem. El i-a creat pe Valari, sau Ainuri, si pe Ea, sau Arda, Regatul Pamantului.

Valarii au fost pusi de catre Iluvatar sa faca cate o bucata muzicala fiecare si astfel au creat tot ce este pe pamant. Ape, animale, munti, copaci, campii, izvoare, soare, luna si stele.

Valarii erau fiinte angelice ce imbracau forme umane pentru copiii lui Iluvatar, elfii, si erau sapte la numar:

MANWE – cel mai drag lui Iluvatar. El este primul dintre toti Regii, domn peste taramul Ardei si carmuitor al tuturor ce vietuiau acolo.

ULMO – Domnul Apelor. El nu are sotie. Este al doilea dupa Manwe si este la fel de puternic ca si el.

AULE – este stapan peste toate materiile din care e facuta Arda. E faurar si Mai-Marele tuturor mestesugarilor

OROME – este un stapan puternic. Chiar daca nu-l intrece pe Tulkas in forta, e mai cumplit la manie. El e cel care vaneaza monstrii si fiarele sangeroase, iar mai presus de orice ii plac caii si cainii; dar si copacii toti si i se mai spune si Aldaron sau Tauron, adica Domnul Padurilor. Calul sau se numeste Nahar, alb in soare si lucind ca argintul in noapte.

MANDROS – i se mai spune Namo. El ingrijeste Casele Mortilor si cheama la sine spiritele celor ucisi. Namo este Judecatorul valarilor.

LORIEN – i se mai spune si Irmo. Este fratele lui Mandros si este stapanul visurilor si al vedeniilor

TULKAS – este cel mai puternic si cel mai vestit pentru faptele sale de vitejie. I se mai spune si Astaldo, Temerarul. Ii plac luptele corp la corp si intrecerile ce pun la incercare forta. Parul si barba ii sunt aurii, pilea bruna, iar arme ii lunt propriile maini.

Valierele, sotiile Valarilor, Reginele lor, erau si ele sapte la numar:

VARDA – sotia lui Manwe, Doamna Stelelor, ce inca mai pastreaza pe chip lumina lui Eru. Elfii o indragesc cel mai mult. Ei o mai numesc si Elbereth. Frumusetea ei este atat de mare incat n-o pot cuprinde vorbele oamenilor sau ale elfilor.

YAVANNA – sotia lui Aule. Cea-care-rodeste. Ea iubeste tot ce creste pe pamant. Intre Regine, ea ii urmeaza Vardei in respectul pe care i-l arata valarii. Cand apare in trup de femeie, este inalta si invasmantata in verde. I se mai spune Kementari, Regina Pamantului.

NIENNA – este sora feanturilor Mandros si Lorien. Ea traieste singura. Cunoaste durerea prea bine si jeleste fiecare vatamare pe care i-a pricinuit-o Melkor Ardei. Ea nu plange pentru sine; cei care o asculta invata sa fie milostivi si sa nu-si piarda nadejdea.

ESTE – sotia lui Lorien, este tamaduitoarea ranilor si a ostenelii. Are vesmantul cenusiu. Darul ei este odihna. Nu umbla la lumina zilei

VAIRE – Tesatoarea, este sotia lui Mandros. Ea impleteste in plasele ei de povesti toate cele ce s-au petrecut vreodata de-a lungul vremii.

VANA – Cea Pururea Tanara. Este sora mai mica a Yavannei. Toate florile rasar cand trece ea si se deschid sub privirile ei; si toate pasarile canta la venirea ei.

NESSA – sotia lui Tulkas, sora lui Orome, la fel de sprintena si iute de picior ca si sotul ei. Ii sunt tare dragi ciutele si cerbii, care o urmeaza. Ii place dansul si adesea danseaza in Valimar, pe pajisti pururea verzi.

Mai exista si MELKOR, insa el nu mai este socotit printre Valari si numele lui nu este rostit pe Arda.

Impreuna cu Valarii au venit si alte spirite, a caror vietuire incepuse si ea inaintea Lumii; de aceeasi spita cu Valarii, Maiarii sunt mai prejos ca rang decat ei. Sunt supusi Valarilor, slujindu-i si sprijinindu-i in toate cate fac. Nestiut le este elfilor numarul lor si putini au primit nume in vreunul dintre graiurile Copiilor lui Iluvatar; caci or sta ele lucrurile altfel in Aman ( Valinor ), dar in Pamantul de Mijloc arareori s-au aratat Maiarii in forme ce puteau fi vazute de catre elfi si oameni.

Advertisements
 

4 Responses to “O mica introducere in lumea lui Tolkien”

 1. alexyafiction Says:

  Ce tare :X . BIne ca am citit, Alexya stie mai multe acum :))) . Alexya stie =)) . Bine, ma potolesc 😛 .
  Te-am pupat,
  Alexya din nou :))

 2. naaaty Says:

  Wow..total diferit ! 😀 Imi place :D..
  O sa fie cam dificil cu toate numele astea noi , dar o sa reusesc eu pana la urma 😀

  Multumesc Lara ! Muuuult succes >:d<

 3. Deea Says:

  wow…ce interesant va fi:)

 4. mariana Says:

  ai mult talent…..da, foarte mult talent!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s